Se schimbă HARTA ROMÂNIEI!? Ce județe dispar

Se schimbă HARTA ROMÂNIEI!? Ce județe dispar
Publicat: 09/10/2023, 10:42

Se schimbă harta României!? Codul Administrativ și Legea privind Organizarea Administrativă a Teritoriului ar putea fi modificate. Cum va arăta reorganizarea teritorială a țării?

Se schimbă harta României? Ce spune legea

Parlamentul discută un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57 / 2019 privind Codul Administrativ, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 2 / 1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Astfel, se modifică OUG nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019.

Conform noilor prevederi, birourile administrativ-teritoriale sunt structuri înființate la nivel local care nu au statutul de reședință a unității administrativ-teritoriale.

Acestea au ca scop soluționarea problemelor curente ale comunităților locale și funcționează în subordinea primăriilor. Astfel, la articolul 5 se completează cu o nouă literă, rr), cu următorul conținut:

„rr) biroul administrativ-teritorial – structură funcțională fără personalitate juridică și fără capacitate procesuală, cu activitate permanentă și atribuții delegate, înființată la nivel local în subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au calitatea de reședință a unității administrativ-teritoriale, în subordinea primăriilor, pentru a soluţiona problemele curente ale colectivităţii locale.”

Totodată, o comună trebuie să cuprindă cel puțin 5.000 de locuitori, scrie capital.ro. La articolul 98, alineatul (1) se completează și avea conținutul:

„Comuna este unitatea administrativ-teritorială de bază care cuprinde populația rurală în număr de minim 5.000 locuitori unită prin comunitate de interese și tradiții, alcătuită din unul sau mai multe sate, în funcție de condițiile economice, social-culturale, geografice și demografice. Prin organizarea comunei se asigură dezvoltarea economică, social-culturală și gospodărească a localităților rurale.”

Se introduce un nou alineat la articolul 98, după alineatul (3), cu următorul conținut:

„(3^1) În celelalte sate aflate în componența unei comune se pot înființa în subordinea primăriilor, în vederea facilitării accesului populației la servicii publice, birouri administrativ – teritoriale definite la art. 5 lit. rr) din prezenta lege.”

Orașele din România, vizate și ele

Legea mai stabilește că orașele sunt unitățile administrativ-teritoriale de bază destinate deservirii unei populații de minim 10.000 de locuitori.

La articolul 99, alineatul (1) se completează astfel:

„Orașul este unitatea administrativ-teritorială de bază declarată ca atare prin lege, pe baza îndeplinirii criteriilor prevăzute de legislația privind amenajarea teritoriului național. Orașul este alcătuit din zone rezidențiale, zone industriale și de afaceri, cu multiple dotări edilitare cu funcții administrative, industriale, comerciale, politice, sociale și culturale destinate deservirii unei populații în număr de minim 10.000 locuitori dintr-o zonă geografică mai întinsă decât limitele administrative ale acestuia, de regulă situate împrejur.”

Totodată, articolul 129 se completează la alineatul (3) cu o nouă literă, f), cu următorul conținut: „f) hotărăște înființarea birourilor administrativ-teritoriale în subdiviziunile unității administrativ-teritoriale care nu au calitatea de reședință, în condițiile legii.”

România, de la 41 la 12 județe?

Potrivit proiectului de lege, România va avea doar 12 județe, față de 41 câte sunt astăzi.

În consecință, articolul II. Legea nr. 2 / 1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, publicată în M.O. nr. 54 din 27 iulie 1981, cu modificările și completările ulterioare, se modifică astfel:

Articolul 9 alineatul (1): (1) Unitățile administrativ-teritoriale, denumirea și componența lor, municipiile reședințe de județe, precum și satele reședințe de comune sunt cele prevăzute în Anexa nr. 1 la prezenta lege.

Se introduce alineatul (1^1): Județele rezultate în urma reorganizării, denumirea și componența lor sunt prevăzute la Anexa nr. 2 la prezenta lege.

În urma numerotării anexelor, Anexa la Lege devine Anexa nr. 1, iar după Anexa nr. 1 se introduce o anexa nouă, Anexa nr. 2, cu titlul „Denumirea și componența județelor reorganizate”, cu următorul conținut:

Articolul III

În vederea reorganizării unităților administrativ-teritoriale conform numărului minim de populație deservită, Guvernul va elabora în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi o propunere legislativă privind modificarea Anexei 1 la Legea nr. 2/1968 actualizată cu unitățile administrativ-teritoriale rezultate în urma reorganizării în baza reglementărilor prezentei legi și a Anexei nr 2 privind denumirea și componența județelor reorganizate.

Articolul IV

În vederea punerii în aplicare a prezentei legi, ministrul cu atribuţii în domeniul administraţiei publice aprobă în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii, prin ordin de ministru, Normele metodologice cu privire la determinarea organigramei și atribuțiilor personalului birourilor administrativ-teritoriale.

Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Mâncare de murături cu mămăligă. Ingredientul surpriză, care îi dă un gust irezistibil
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi